Przetwory z jabłek – 3 przepisy

Dodane przez marta.czerwinska,

  Filed under: Zdrowie
  Comments: None
  Tagi: , ,

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców. Są smaczne, słodkie, zdrowe, a przede wszystkim również tanie. W tym artykule znajdziesz wskazówki dotyczące wykonywania przetworów, które umożliwią Ci cieszenie się smakiem jabłek zarówno na słodko, jak i na słono.

Jabłko to doskonałe źródło energii i witamin. Dodają smaku i urozmaicają jadłospis. Oto trzy przepisy na proste przetwory, które wykorzystasz o każdej porze roku.

Mus z jabłek

Składniki:

  • 3 kilogramy jabłek

  • 200 gram cukru brązowego

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Myjemy dokładnie jabłka, obieramy je ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy je na ósemki. Skrapiamy je sokiem, po to by nie zbrązowiały. Wrzucamy je do rondelka lub brytfanny. Dolewamy odrobinę wody, tak by jabłka nie przywierały do dna naczynia. Dusimy je powoli na małym ogniu, aż staną się miękkie i rozpadną się. Powinno to trwać około 45-50 minut. Cały czas uważamy, by jabłka się nie przypaliły. Dolewamy wody. Na koniec dodajemy przyprawy i cukier. Mieszamy dokładnie, by wszystkie składniki się wymieszały, a cukier rozpuścił. Sprawdzamy smak i w miarę oczekiwań dosypujemy cukru lub też soku z cytryny. Gotowy mus przelewamy do słoików i pasteryzujemy w wyparzonych słoikach. Zakręcamy je i ustawiamy do góry dnem, tak by wieczka się zassały. Gotowe!

Marmolada z jabłek

Składniki:

2 kilogramy jabłek

1 ½ kilograma cukru

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy je do rondelka i podlewamy wodą, tak by nie przywarły. Dusimy je na wolnym ogniu cały czas mieszają, aż do całkowitego rozgotowania. Następnie przecieramy jabłka przez sito lub praskę i dalej gotujemy. Po około 10-15 minutach dodajemy cukier i gotujemy cały czas mieszając. Po 20 minutach marmolada powinna być gotowa.

Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, a następnie usuwamy z nich gniazda z pestkami. Tak przygotowane owoce wkładamy do rondelka i podlewamy niewielką ilością wody. Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do czasu całkowitego rozgotowania się jabłek. W kolejnym kroku rozgotowane jabłka przecieramy przez sito ponownie gotujemy. Po około 15 minutach dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie marmolada jest już gotowa!

Duszone jabłka – dodatek do mięs

Składniki

½ kilograma obranych jabłek

2 łyżki soku z cytryny

1 średniej wielkości

1 cebula 1 niezbyt duży ząbek czosnku

3 łyżki cukru brązowego

1 goździk

1/3 łyżeczki suszonego majeranku

Sól do smaku

Przygotowanie:

Myjemy jabłka, obieramy je i kroimy w plasterki. Kropimy sokiem z cytryny. Następnie kroimy cebule w drobną kostkę. Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Mieszamy składniki z 4 łyżkami wody. Czekamy, aż jabłka się zagotują, po czym wsypujemy resztę składników. Dusimy około 20 minut mieszając cały czas. Przekładamy mus do wyparzonych słoików, zakręcamy i pozostawiamy do ostygnięcia do góry dnem, żeby zassać wieczka.

Be Sociable, Share!

Napisz pierwszy komentarz.

Twój komentarz

You must be logged in to post a comment.