Przepisy na ciasto do tarty, które zawsze się sprawdzi!

Dodane przez marta.czerwinska,

  Filed under: Zdrowie
  Comments: None
  Tagi: , ,

Przepisów na tarty istnieje mnóstwo. Kluczem do stworzenia idealnej tarty jest dobrze wypieczone kruche ciasto. Oto 3 przepisy, które pozwolą Ci uzyskać idealne ciasto za każdym razem!

Ciasto kruche do słodkich tatr, serników szarlotek

Składniki:

300 gram mąki

200 gram masła lub oleju kokosowego

100 gram cukru pudru

2 żółtka jajka

Przygotowanie: przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, wkładamy zimne masło i żółtka – zagniatamy ciasto rękami. Dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki zawinięte w folię spożywczą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasto wyciągamy po pół godzinie i wałujemy tak by pokryło formę do tarty. Nakłuwamy widelcem. Dociskamy papierem do pieczenia i wykładamy kaszą lub grochem, po to by było wywarzone i zwarte. Wstawiamy do pieca i pieczemy 10 minut, po czym wyciągamy je i zdejmujemy papier z grochem. Dopiekamy około 5 minut i nakładamy dodatki. Pieczemy jeszcze 10 minut.

Idealne ciasto kruche do tartaletek

Składniki:

200 gram mąki

100 gram masła

100 gram cukru

1 jajko

1 żółtko

Sposób przygotowania:

Zagniatamy ciasto i zawijamy w folę. Tak jak poprzednio wkładamy do lodówki. Po tym czasie wyciągamy ciasto i wałkujemy. Wycinamy okręgi do tartaletek. Możemy też użyć tego ciasta do zwykłej tarty. Postępujemy identycznie jak w poprzednim przepisie – najpierw podpiekamy, a dopiero potem dajemy dodatki. Uważamy, by tartaletki się nie spaliły – możemy je przyrządzić zarówno na słono, jak i na słodko.

Kruche ciasto do tarty na słono lub quiche

Składniki:

250 gram mąki pszennej

125 gra masła

50 ml wody

1 całe jajko

1 żółtko

5 gram soli

Przygotowanie:

Mąkę łączymy z masłem, żółtkiem i wodą. Wyrabiamy i tak jak w przypadku poprzednich dwóch przepisów zawijamy i schładzamy w lodówce przez pół godziny. Następnie wałkujemy na płat o grubości około 3 mm i wykładamy na formę do tarty. Tak jak w przypadku pierwsze go przepis wykorzystujemy patent z grochem, po to by ciasto było równe. Możemy użyć różnego typu dodatków – masy śmietanowo jajecznej, szpinaku, serów, szynki i warzyw. Tak przygotowana tarta zawsze się uda.

Be Sociable, Share!

Napisz pierwszy komentarz.

Twój komentarz

You must be logged in to post a comment.