Przepisy na ciasto do tarty, które zawsze się sprawdzi!
Filed under: Zdrowie
Comments: None
Tagi: , kruche ciasto, tarta
Przepisów na tarty istnieje mnóstwo. Kluczem do stworzenia idealnej tarty jest dobrze wypieczone kruche ciasto. Oto 3 przepisy, które pozwolą Ci uzyskać idealne ciasto za każdym razem!
Ciasto kruche do słodkich tatr, serników szarlotek
Składniki:
300 gram mąki
200 gram masła lub oleju kokosowego
100 gram cukru pudru
2 żółtka jajka
Przygotowanie: przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, wkładamy zimne masło i żółtka – zagniatamy ciasto rękami. Dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki zawinięte w folię spożywczą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasto wyciągamy po pół godzinie i wałujemy tak by pokryło formę do tarty. Nakłuwamy widelcem. Dociskamy papierem do pieczenia i wykładamy kaszą lub grochem, po to by było wywarzone i zwarte. Wstawiamy do pieca i pieczemy 10 minut, po czym wyciągamy je i zdejmujemy papier z grochem. Dopiekamy około 5 minut i nakładamy dodatki. Pieczemy jeszcze 10 minut.
Idealne ciasto kruche do tartaletek
Składniki:
200 gram mąki
100 gram masła
100 gram cukru
1 jajko
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Zagniatamy ciasto i zawijamy w folę. Tak jak poprzednio wkładamy do lodówki. Po tym czasie wyciągamy ciasto i wałkujemy. Wycinamy okręgi do tartaletek. Możemy też użyć tego ciasta do zwykłej tarty. Postępujemy identycznie jak w poprzednim przepisie – najpierw podpiekamy, a dopiero potem dajemy dodatki. Uważamy, by tartaletki się nie spaliły – możemy je przyrządzić zarówno na słono, jak i na słodko.
Kruche ciasto do tarty na słono lub quiche
Składniki:
250 gram mąki pszennej
125 gra masła
50 ml wody
1 całe jajko
1 żółtko
5 gram soli
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z masłem, żółtkiem i wodą. Wyrabiamy i tak jak w przypadku poprzednich dwóch przepisów zawijamy i schładzamy w lodówce przez pół godziny. Następnie wałkujemy na płat o grubości około 3 mm i wykładamy na formę do tarty. Tak jak w przypadku pierwsze go przepis wykorzystujemy patent z grochem, po to by ciasto było równe. Możemy użyć różnego typu dodatków – masy śmietanowo jajecznej, szpinaku, serów, szynki i warzyw. Tak przygotowana tarta zawsze się uda.