Przepis na domowe przetwory bez cukru

Dodane przez marta.czerwinska,

  Filed under: Zdrowie
  Comments: None
  Tagi: , , , ,

Cukier, jak wiadomo szkodzi zdrowiu. Powinniśmy ograniczać jego ilość. Co zrobić w sytuacji, gdy mamy ochotę zjeść coś dobrego np. dżem? Oto garść przepisów, które pozwolą Wam zrobić pyszne przetwory bez cukru.

Przepis na dżem z moreli

Składniki:

  • 1,5 kilograma moreli
    • 1 laska cynamonu
    • 2 pomarańcze
    • 3 łyżki ksylitolu
    • 25 gram opakowanie pektyny

Przygotowanie:

Myjemy morele, suszymy je i kroimy na pół – wyjmujemy pestki. Pomarańcze obieramy pozbywając się białego miąższu, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do moreli. Na dużej patelni rozgrzewamy morele z dodatkiem soku z pomarańczy i skórką. Dodajemy laskę wanilii i dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu. Kiedy owoce będą już miękkie dodajemy ksylitol i pektynę. Smażymy wszystko następne 10-12 minut Wyławiamy cynamon. Kiedy masa będzie już gęsta przelewamy je do wyparzonych słoików. Po napełnieniu odstawiamy dżemy, zakręcamy i kładziemy do góry dnem.

Dżem malinowy z ksylitolem

Składniki:

  • 400 g malin
  • 50 g ksylitolu
  • 10 g pektyny
  • łyżeczka soku z cytryny dla zachowania koloru

Malin wrzucamy do garnka i zasypujemy ksylitolem i mieszamy. Garnek stawiamy na wolnym ogniu i powoli podgrzewamy. Maliny po pewnym czasie puszczą sok. Wówczas można dodać sok z cytryny i pektynę, która ma właściwości żelujące. Gotować cały czas, aż maliny zgęstnieją. Co jakiś czas należy zamieszać.

Do czego można użyć takich przetworów?

– racuchy naleśniki, kluski, knedle, ciasta, ciasteczka, desery, placki, tarty

Jeżeli chcemy, aby do końca było zdrowo i smacznie, warto użyć  kilku przepisów na naleśniki bez glutenu.

Be Sociable, Share!

Napisz pierwszy komentarz.

Twój komentarz

You must be logged in to post a comment.