Desery, które zrobisz w mniej niż 30 minut!
Męczy Cię ochota na coś słodkiego, a nie masz czasu na ślęczenie w kuchni? Oto rozwiązanie! W tym artykule znajdziesz 3 przepisy na kultowe desery, które wykonasz w mniej niż 30 minut. Sprawdź!
Francuskie Crepes Naleśniki
Składniki:
Na naleśniki:
120 gram mąki pszennej
2 jajka
300 ml zimnego mleka
2 łyżki cukru
30 gram masło klarowanego lub oleju kokosowego
2 łyżki cukru
Dodatki:
Sok z ćwiartki cytryny
Skórka z całej pomarańczy
Sok z 2 pomarańczy
3 łyżki masła
sok z 1/4 cytryny
skórka z 1 pomarańczy
1 łyżka likieru pomarańczowe
Sposób przygotowania:
4 naleśniki przygotowujemy tradycyjnie, powinny być cienkie. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnie – na środek należy wsypać cukier i czekamy aż powstanie syrop. Kiedy cukier będzie brązowy dodajemy sok oraz skórkę z pomarańczy i mieszamy szybko. Dodajemy następnie masło. Nieustannie mieszamy, po to by sos nie miał grudek. Po chwili wlewamy likier pomarańczowy. Maczamy pierwszego naleśnika złożonego w trójkąt w sosie i przesuwamy na bok. Robimy tak z kolejnymi trzema. Dusimy je przez chwile, aby nasiąkły syropem.
Banany w cieście kokosowym – składniki:
Składniki:
4 dojrzałe banany
½ szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki mąki
1 łyżka cynamonu
1 jajko
1 łyżka oleju koksowego lub masła
1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Obieramy banany i kroimy na około 305 cm kawałki. Każdą cząstkę bananów obtaczamy w cynamonie, cukrze, jajku i wiórkach. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż będą brązowe.
Fondue czekoladowe
Składniki
400-450 ml mleka kokosowego
200 gram ciemnej czekolady
20 gram oleju kokosowego lub masła
Szczypta chili
Sezonowe owoce: jabłka, gruszki, truskawki, pomarańcze, mandarynki, banany, prażone orzechy, pianki, krakersy
Sposób przygotowania:
Roztapiamy masło. Wlewamy mleko i delikatnie gotujemy. Kiedy będzie już gorące wrzucamy czekoladę. Czekamy, aż się rozpuści. Dodajemy chili. Przelewamy masę do specjalnego garnuszka do fondue z podgrzewaczem. Patyczkami lub widelczykami nabijamy owoce i maczamy je w pysznym czekoladowym kremie.