Świeże zioła w domu – poradnik

Dodane przez marta.czerwinska,

  Filed under: Zdrowie
  Comments: None
  Tagi: , ,

Zioła to bardzo ważny element kuchni, który przydaje się w wielu sytuacjach. Doskonale podkreślają smak potraw, dlatego warto uprawiać je w domu, by być pewnym ich naturalnego charakteru i zawsze mieć je pod ręką. Jak uprawiać zioła? Oto krótki poradnik zawierający najważniejsze wskazówki.

Uprawa ziół we własnym domu ma wiele zalet. Możemy mieć pewność, że to, co jemy nie zawiera sztucznych barwników, ulepszaczy smaków oraz żadnej innej chemii. Dodatkowo każdy może się tym zająć. Uprawa ziół jest stosunkowo łatwa i każda osoba sobie z tym poradzi, nawet taka, która nie ma doświadczenia w obchodzeniu się z roślinami.

Jak najłatwiej hodować? Większość ziół możemy trzymać w pojemnikach i doniczkach. Najlepiej usadowić je na parapecie, lub balkonie ( w sezonie wiosenno-letnim) Zioła jednoroczne, czyli te, które żyją rok możemy trzymać na parapecie przez długi okres czasu. Są to przede wszystkim majeranek, bazylia, cząber. Koper to również roślina jednoroczna, jednak bywa kapryśna i nie nadaje się do hodowli we wszystkich warunkach. Pośród roślin dwuletnich wyróżnia się pietruszka oraz kminek. Są bardzo często używane w kuchni.

Jeśli chodzi o zioła wieloletnie warto postawić na taki gatunki jak mięta, oregano, rozmaryn, tymianek i melisa lekarska. Pamiętaj tylko, aby zioła takie jak pietruszka, tymianek czy rozmaryn posadzić w dużych i szerokich pojemnikach, bowiem ich korzenie dość mocno się rozrastają. Z wielu z nich potem możemy przygotować aromatyczne przyprawy, które podkreślą charakter naszych potraw.

Najlepszym czasem na sianie ziół jest koniec zimy. Wtedy pędy będą miały najwięcej światła i będą mogły rozkwitnąć na wiosnę.

Warto rozpocząć hodowle od dwóch najbardziej popularnych ziół:

Oregano – aromatyczne zioło znane z orzeźwiającego korzennego smaku. Można jest stosować zarówno świeże, jak i suszone. O klasyczny dodatek do wielu dań kuchni śródziemnomorskiej – pizzy, spaghetti, a także zup i sosów. Świetnie smakuje w połączeniu z pomidorami. Warto posypać nim grzanki, mięsa i sosy przed podaniem.

Bazylia – dość pospolity gatunek zioła powszechnie używany w kuchni, jako dodatek do grzanek, sosów, mięs, zup, sałatek, dań grillowanych Można wielokrotnie zbierać liście bazylii i podlewać ją przez wiele miesięcy – odpowiednio pielęgnowana będzie wypuszczać coraz to nowe pędy.

Be Sociable, Share!

Napisz pierwszy komentarz.

Twój komentarz

You must be logged in to post a comment.