Najpopularniejsze rodzaje serów – do czego są używane?
Wszyscy kochamy sery. Na całym świecie istnieje tysiące gatunków sera i są one wytwarzane z różnego rodzaju mleka. Jakie są najpopularniejsze? Do czego je wykorzystać? Oto krótkie zestawienie!
Mascarpone
Ten włoski biały ser charakteryzuje się lekkością i kremowym charakterem. Dzięki jego wykorzystaniu można zrobić pyszny deser – Tiramisu. Wyrabia się go ze śmietanki. Osobno mascarpone nadaje się do zup, sosów oraz kremów.
Mozzarella
To tłusty ser biały pochodzący także z Włoch. Oryginalnie był wytwarzany z mleka bawolego. Współcześnie jest on jednaj produkowany także z mleka krowiego oraz mieszanek. Sprzedawany jest w formie kul zamoczonych w zalewie. Wykorzystuje się do przystawek np. caprese, sałatek, zapiekanek, makaronu, pizzy, a także zup i sosów.
Ricotta
Biały niedojrzewający ser również jest wynalazkiem Włochów. Cechuje go miękkość i niska zawartość tłuszczu ( około 20-30 %). Stosowany powszechnie do sałatek, past i kanapek. Czasami stosowany, jako dodatek do farszów i nadzienia.
Gouda
Holenderska gouda to dojrzewający ser typu żółtego charakteryzujący się intensywnym smakiem i zapachem. Miąższ ma niewielkie otwory. Używany do kanapek, przekąsek, makaronów, sałatek, pizzy, burgerów i wielu innych potraw.
Parmezan
Rodzaj twardego sera produkowanego z mleka krowiego. To jednej z najbardziej znanych serów pochodzących z Włoch. Ma charakterystyczny pikantny zapach i smak. Nadaje się do zastosowania zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej, stosowany również, jako dodatek do sosów i zup.
Cheddar
Angielski ser o charakterystycznej pomarańczowej barwie. Ma kwaśny, a jednocześnie również lekko orzechowy posmak. W zależności od stadium dojrzewania przybiera ostrzejszy smak. Nadaje się idealnie do zapiekania, jak również makaronów, pizzy, hamburgerów, sałatek oraz wielu innych dań.
Emmentaler
To ser pochodzący ze Szwajcarii. Posiada żółty kolor i duże otworki. Dojrzewa od 3 miesięcy do nawet 12 miesięcy. Cechuje się nieco pikantnym smakiem i aromatem. Jedząc go można wyczuć delikatną orzechową nutę. Jedzony jest przede wszystkim, jako dodatek do kanapek i sałatek. .
Camembert
Miękki ser przygotowywany z mleka krowiego. Pierwszy raz został wykonany w Normandii. W procesie dojrzewania na serze pojawia się biała pleśń tworząca skórkę. Wewnątrz camembert jest miękki i nieco sprężysty. Cechuje go maślany, nieco kremowy smak i aromat.
Feta
Delikatny słonawy ser pochodzący z Grecji. Feta wytwarzana jest z mleka koziego i owczego. Ma biały kolor i stałą konsystencje. Nadaje się do stosowania, jako dodatek do sosów, makaronu, sałatek, a także na kanapki i do różnego rodzaju past.