Jak łączyć alkohol z potrawami?

Dodane przez marta.czerwinska,

  Filed under: Zdrowie
  Comments: None
  Tagi: ,

Zarówno codzienny, jak i świąteczny posiłek nie może się odbyć bez odpowiedniego dopełnienia, jakim są napoje. Już od tysięcy lat ludzie oprócz opcji bezalkoholowych podają różnego rodzaju trunki do swoich potraw. Każdy alkohol ma swój wyrazisty smak, w związku, z czym pasuje do innego dania. Jak połączyć te dwa elementy w spójną całość? Oto rozwiązanie!

Istnieją dania i alkohole, które stanowią razem ucztę dla zmysłów. Inne natomiast nie powinny być razem podawane, bowiem ich smak nie komponuje się w dobry sposób. Podawanie kolorowych gazowanych napojów do obiadu jest bardzo popularne. Jednak nie jest to dobre rozwiązanie, bowiem po pierwsze – nie służą one naszemu zdrowiu, a po drugie cukier w nich zawarty oblepia kubki smakowe zniekształcając tym samym smak potraw.

Jeśli chodzi o rodzaje alkoholi to można wyznaczyć kilka prostych zasad.

Wódka i wysokoprocentowe trunki powinny być serwowane z zimnymi przekąskami. Można ją wykorzystać przed jedzeniem na rozgrzanie żołądka i nabranie apetytu. Generalnie cierpki smak wódki nie pasuje do wielu dań. Wytrawna wódka oraz whisky mogą być łączone z ciepłymi potrawami. Dobrze pasują do potraw z dodatkiem ciemnego mięsa, pieczonym drobiem oraz warzywami.

Połączenie wina z potrawami to prawdziwa sztuka. Jeśli chodzi o wytrawne białe wino to świetnie pasuje do przekąsek, rybo oraz białego mięsa np. drobiu. Wino czerwone z kolei świetnie sprawdzi się w towarzystwie kaczki, dziczyzny oraz serów. Może być też łączone z serami – podkreśla ich słoność.

Słodkie nalewki, likiery oraz koniak to dobry wybór, jeśli chodzi o desery i ciasta. Świetnie sprawdzą się także wraz z świeżo parzoną kawą.

Warto też wspomnieć o łączeniu szampana – musujący dobrze sprawdzi się z przekąskami i przystawkami. Wytrawny podkreśli smak niesłodzonych dań, natomiast słodki warto podać przed lub po posiłku.

Be Sociable, Share!

Napisz pierwszy komentarz.

Twój komentarz

You must be logged in to post a comment.