Dieta warzywno-owocowa – zasady
Filed under: Zdrowie
Comments: None
Tagi: , dieta, owoce, warzywa
Dieta warzywno-owocowa jest rodzajem diety eliminacyjnej opartej na spożywaniu wyłącznie warzyw i owoców. Funkcjonuje ona również pod innymi nazwami, takimi jak: dieta oczyszczająca, dieta warzywno-owocowa, dieta dr Dąbrowskiej, dieta jarzynowa. Czym się charakteryzuje? Oto krótkie wyjaśnienie!
Dieta warzywno-owocowa preferuje surowe produkty, ponieważ są one bogate w enzymy, witaminy, makro- i mikroelementy oraz błonnik. Substancje te sprzyjają detoksykacji organizmu. Jednak system trawienny niektórych osób może być zbyt słaby, żeby poradzić sobie z trawieniem większych dawek surowych warzyw i owoców. Taka nadwrażliwość może wywołać gwałtowne reakcje oczyszczające w postaci biegunki.
W sytuacji nietolerancji surowych pokarmów należy spożywać warzywa poddane krótkotrwałej obróbce termicznej, najlepiej ugotowane na parze. W przypadku gotowania w kąpieli wodnej warto wyjmować je lekko twarde, ponieważ zachowują swoje wartości odżywcze oraz walory smakowe.
Doskonałą alternatywą dla produktów poddanych obróbce termicznej są kiszonki warzywne, które wzbogacają florę jelitową i wzmacniają funkcje trawienne organizmu.
Popularne owoce spożywane w tej diecie to: jabłka, czereśnie, kiwi, arbuz, melon oraz borówki, maliny, czarna i czerwona porzeczka.
Do zalecanych warzyw należą: warzywa kapuściane (kapusta biała, kapusta włoska, kapusta czerwona, kapusta pekińska, jarmuż), sałata, rzodkiew (wszystkie rodzaje), rzepa, kalarepa, brokuł, kalafior, cebula, por, czosnek, marchew, pietruszka, seler, burak i ogórek.
Ze względu na popularność ważną rolę odgrywają warzywa psiankowate: oberżyna (bakłażan), papryka, pomidory. Jednak osoby ze skłonnościami do alergii oraz cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów lub niedobory wapnia powinny je wykluczyć z diety lub spożywać w ograniczonych ilościach.
Często ze względu na dużą zawartości cukrów prostych z diety wyłącza się: ziemniaki, banany, gruszki i pomarańcze.