Przepisy na farsz do pierogów

Dodane przez marta.czerwinska,

  Filed under: Zdrowie
  Comments: None
  Tagi: , , ,

Wszyscy kochamy pierogi. Robimy je na różne sposoby, jednak najbardziej popularne są te z farszem serowo-ziemniaczanym, kapuścianym i grzybowym. Jak można zrobić je inaczej? Oto garść inspiracji.

Farsz decyduje o smaku pierogów. Ciasto można robić różnie, jednak to nadzienie działa cuda. Pierogi znane są na całym świecie. Przepisy na to danie można znaleźć w wielu miejscach. Oto proste przepisy na farsze, które możesz zastosować w swojej kuchni. Dzięki temu zaskoczysz swoją rodzinę i gości zupełnie inną kuchnią niż dotychczas.

Propozycja nr 1 : Farsz z orzechów i śliwek suszonych

Składniki: orzechy włoskie, orzechy laskowe, suszone śliwki, śmietana

Przygotowanie: Opłucz suszone śliwki, a następnie namocz i odsącz. Posiekaj orzechy na drobno i dodaj posiekane śliwki. Wymieszaj z 2 łyżkami śmietany, aby farsz się zawiązał. Można doprawić cukrem , miodem, cynamonem lub sokiem z cytryny. To wszystko!

Propozycja nr 2 Farsz do pierogów z soczewicy i grzybów

Składniki: soczewica, grzyby opcjonalnie pieczarki, cebula

Uwaga! Ta opcja zawiera sporo białka – dobra dla wegan i wegetarian!

Przygotowanie: soczewice gotujemy. W międzyczasie kroimy na drobno cebulkę i grzyby. Podsmażamy na maśle i dodajemy do soczewicy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Propozycja nr 3 Farsz do pierogów z twarożku

Składniki: jajko, śmietana, cukier, twaróg, opcjonalnie owoce

Przygotowanie: Należy utrzeć twaróg z jajkiem, cukrem i śmietaną, a następnie dodać opcjonalnie owoce lub miód.

Propozycja 4. Farsz z ziemniaków i sera

Składniki: żółty ser Gouda, ziemniaki, por, cebula

Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy i tłuczemy na puree. Pora i cebulkę siekamy i podsmażamy na maśle. Mieszamy z ziemniakami. Trzemy ser na tarce o dużych oczkach. Mieszamy składniki i formujemy kuleczki.

  1. Farsz do pierogów ze szpinaku i fety

Składniki szpinak, ser miękki np. feta, cebula, suszone pomidory

Przygotowanie: Kroimy fetę i rozgniatamy widelcem, posiekany na drobno szpinak podsmażamy na patelni z cebulką i łączymy z serem. Pomidory również kroimy i dodajemy do masy.

Be Sociable, Share!

Napisz pierwszy komentarz.

Twój komentarz

You must be logged in to post a comment.