Przepisy na farsz do pierogów
Filed under: Zdrowie
Comments: None
Tagi: , farsz, kuchnia, pierogi
Wszyscy kochamy pierogi. Robimy je na różne sposoby, jednak najbardziej popularne są te z farszem serowo-ziemniaczanym, kapuścianym i grzybowym. Jak można zrobić je inaczej? Oto garść inspiracji.
Farsz decyduje o smaku pierogów. Ciasto można robić różnie, jednak to nadzienie działa cuda. Pierogi znane są na całym świecie. Przepisy na to danie można znaleźć w wielu miejscach. Oto proste przepisy na farsze, które możesz zastosować w swojej kuchni. Dzięki temu zaskoczysz swoją rodzinę i gości zupełnie inną kuchnią niż dotychczas.
Propozycja nr 1 : Farsz z orzechów i śliwek suszonych
Składniki: orzechy włoskie, orzechy laskowe, suszone śliwki, śmietana
Przygotowanie: Opłucz suszone śliwki, a następnie namocz i odsącz. Posiekaj orzechy na drobno i dodaj posiekane śliwki. Wymieszaj z 2 łyżkami śmietany, aby farsz się zawiązał. Można doprawić cukrem , miodem, cynamonem lub sokiem z cytryny. To wszystko!
Propozycja nr 2 Farsz do pierogów z soczewicy i grzybów
Składniki: soczewica, grzyby opcjonalnie pieczarki, cebula
Uwaga! Ta opcja zawiera sporo białka – dobra dla wegan i wegetarian!
Przygotowanie: soczewice gotujemy. W międzyczasie kroimy na drobno cebulkę i grzyby. Podsmażamy na maśle i dodajemy do soczewicy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Propozycja nr 3 Farsz do pierogów z twarożku
Składniki: jajko, śmietana, cukier, twaróg, opcjonalnie owoce
Przygotowanie: Należy utrzeć twaróg z jajkiem, cukrem i śmietaną, a następnie dodać opcjonalnie owoce lub miód.
Propozycja 4. Farsz z ziemniaków i sera
Składniki: żółty ser Gouda, ziemniaki, por, cebula
Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy i tłuczemy na puree. Pora i cebulkę siekamy i podsmażamy na maśle. Mieszamy z ziemniakami. Trzemy ser na tarce o dużych oczkach. Mieszamy składniki i formujemy kuleczki.
- Farsz do pierogów ze szpinaku i fety
Składniki szpinak, ser miękki np. feta, cebula, suszone pomidory
Przygotowanie: Kroimy fetę i rozgniatamy widelcem, posiekany na drobno szpinak podsmażamy na patelni z cebulką i łączymy z serem. Pomidory również kroimy i dodajemy do masy.