Odżywianie na lepsze samopoczucie

Dodane przez Zielona,

  Filed under: Zdrowie
  Comments: None
  Tagi: , , , , ,

Od dawna wiadomo, że odpowiednia dieta to idealna droga do lepszego samopoczucia. Nie tylko ćwiczenia ale też bogaty jadłospis wpływa na to jak się czujemy czy wyglądamy. Ale nie każdy posiada taką samodyscyplinę czy wiedzę, żeby rozpocząć nowy sposób odżywiania. Dlatego warto przybliżyć co i jak zmienić aby czuć się lepiej w swoim ciele i do tego nie głodować.

Nie tylko mięso

Zwykle kiedy nadchodzi wiosna bierzemy się za ćwiczenia aby poprawić naszą sylwetkę jak i humor przed wakacjami. Przy większym wysiłku fizycznym warto wzmocnić też organizm od środka. Niektórym osobom jednak trudno sobie wyobrazić obiad gdzie mięso jest zastąpione czymś innym. Jednak fasola, soja czy inne rośliny strączkowe też są sycące i zawierają równie dużo białka. Dlatego myśląc o urozmaiceniu jadłospisu warto poszukać przepisów z ich wykorzystaniem. Innym sposobem może być częstsze jadanie ryb. Zawierają one nie tylko zdrowe kwasy tłuszczowe ale też witaminy A,D czy E. Dzięki nim będziemy mieć zdrowsze włosy czy paznokcie, co z pewnością przemawia do kobiet. Dodatkowo witaminy z grupy B poprawią funkcjonowanie naszego układu trawiennego czy innych narządów. A to tylko poprzez zamienienie mięsa na rybę.

Owoce, warzywa

Oprócz zastępowania mięsa możemy też jeść więcej warzyw i owoców. Zgodnie z piramidą żywienia należy je spożywać co najmniej 4 razy dziennie czyli do każdego posiłku. Nie oznacza to jednak jedzenia samej sałaty na śniadanie. Posiadacze wyciskarki do soków mogą za jej pomocą robić pożywne soki warzywne czy owocowe, które pokryją codzienne zapotrzebowanie na wiele witamin. Jednak nie posiadając takich sprzętów w swojej kuchni nadal możemy zwiększyć swoją dzienną dawkę owoców czy warzyw. Chociażby rezygnując z batoników i tego typu przekąsek na rzecz jabłek, pomarańczy, bananów czy nawet marchewek. To jednak nie są jedyne propozycje. Oprócz tego możemy robić wiele zdrowych sałatek zawierających nie tylko warzywa czy pestki ale też kurczaka czy tuńczyka. Będą one idealne na drugie śniadanie czy wczesny obiad. I to bez głodowania.

Jak widać jest wiele sposobów na odświeżenie jadłospisu na wiosnę. W szczególności gdy pojawia się wiosenny wysyp warzyw o które w zimie trudno. Świeże szparagi, kapusta czy nawet marchewka smakują znacznie lepiej kilka godzin po zebraniu niż po godzinach spędzonych w zamrażarce. Takie dawki witamin poprawią samopoczucie jak i stan naszego organizmu.

Be Sociable, Share!

Napisz pierwszy komentarz.

Twój komentarz

You must be logged in to post a comment.