Małe co nie co na wieczorne wieczory

Dodane przez Maks,

  Filed under: Zdrowie
  Comments: None
  Tagi: , , , ,

Zimową porą każdy marzy tylko o ciepłej kołdrze i równie rozgrzewającej herbacie lub napoju imbirowym. A gdyby tak dodatkowo nasz relaks wzbogacić o jakiś niecodzienny deser?

Pomyślcie tylko, zaciemnione pomieszczenie, za oknem pada śnieg i wieje zimny wiatr, podczas gdy wy siedzicie w ciepłym fotelu okryci po szyje kocykiem. Cudowne uczucie prawda? Wytrzymajcie jeszcze parę godzin i ta wizja się ziści. Ale nie poprzestajemy tylko na tym, wszak nasz wieczór ma szansę być jeszcze przyjemniejszy. Urozmaiceniem i zarazem dopełnieniem naszego całego dnia musi być przyjemny film, może komedia? I nie możemy zapomnieć, że po długiej pracy każdemu należy się coś słodkiego na osłodę dnia pracy.

Dzisiaj chciałabym was zabrać w podróż na drugi koniec świata. W ciągu 1 godz udamy się do USA i zasmakujemy jednego z ich deserowych specjałów. Przygotujcie się na nowe doświadczenia, w których połączymy ze sobą gorące owoce z chłodzącymi podniebienie lodami, a wszystko to możemy mieć w niespełna godzinę!

To co wam proponuję, to Crumble – deser pochodzący z Anglii, a niezwykle popularny w Stanach Zjednoczonych. Co to jest i z czym to się je? Według definicji jest to deser, który zrobiony jest z najróżniejszych owoców posypanych kruszonką oraz przypiekanych w piekarniku. Skład nie jest skomplikowany, a samo przygotowanie proste i przyjemne.

Olbrzymią zaletą crumble jest jego uniwersalność, bo tak naprawdę można go zrobić niemal z każdym owocem jaki tylko chcecie, a co więcej mogą być one zarówno duszone jak i nie. Zimą można wykorzystać jabłka lub ewentualnie brzoskwinie i nektarynki w puszce, lecz jeżeli tylko macie możliwość możecie crumble przygotowywać zarówno z gruszkami jak i , albo rabarbarem. Ale to nie wszystko, owoce umieszczone są pod kruszonką, która również pozwala kucharzom na różne jej wariacje. Można zrobić klasyczną, ze zwykłej mąki pszennej. Ci, którzy lubią eksperymentować mogą dodać mąki migdałowej – przygotowanie jej na końcu artykułu – oraz dodać orzechy, a nawet płatki owsiane.

Przygotowanie Crumble – dla 4 osób

Składniki:

  • 4 duże nektarynki
  • 6-7 małych brzoskwiń
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 130 g zimnego masła
  • 5-6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • opcjonalnie migdały w płatkach

Czyste owoce dzielimy na średnio grube plastry. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym, a następnie posypujemy cukrem waniliowym. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, cukier, sól i zimne masło zagniatamy dłonią w misce i kruszymy po naszych owocach. Na koniec pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 °C – do momentu aż kruszonka nie będzie miała złotego odcieniu. Po wyciągnięciu należy odczekać 10 minut na ostygnięcie owoców. Podajemy z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.

W ten sposób w szybki oraz prosty sposób zrobiliśmy ciepły posiłek, który zachwyci smakiem nie tylko Ciebie ale i twoich znajomych. Życzę wam smacznego!

*Mąkę migdałową wytwarzamy z prażonych oraz zmielonych płatków migdałów.

Be Sociable, Share!

Napisz pierwszy komentarz.

Twój komentarz

You must be logged in to post a comment.