Kilka sposobów na parówki

Dodane przez Maks,

  Filed under: Zdrowie
  Comments: None
  Tagi: , , , ,

Parówki są daniem, które wzbudza wiele wątpliwości co do ich produkowania. Dlatego też społeczeństwo można podzielić na ich sympatyków oraz przeciwników. Z czego robione są parówki oraz jak najszybciej je upichcić?

Otóż krąży wiele mitów dotyczących zawartości mięsa w parówkach. Oczywiście większość z nich to po prostu zmyślone historie. Wśród nich możemy bez wątpienia wymienić dodawanie do parówek wymion, włosów czy papieru toaletowego oraz trocin. Wprawdzie kiedyś była głośna sprawa odnosząca się do w/w elementów, ale na obecne standardy odnalezienie produktu zawierającego celulozę (papier toaletowy) jest mało prawdopodobna. Większa część składników jakie masarnie umieszczają w parówkach są pochodzenia zwierzęcego. Nie ma co ukrywać, że jest to najwyższej jakości mięso. Najczęściej są to „resztki” zwierzęce takie jak tłuszcze, korpusy oraz kości karku. W tym przypadku należy szczególnie uważać na oznaczenie MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie.

Naturalnie nawet najgorsze oznaczenia żywności nie wystraszą niektórych ludzi. Nie mniej jednak warto przeczytać zawartość parówki na odwrocie opakowania oraz kupić taki produkt, który posiada procentowo największą ilość mięsa.

Jeśli żadne etykiety i mieszanki mięsno-podobne nas nie przestraszą i zdecydujemy się na ich zakup, warto zapoznać się z kilkoma prostymi sposobami na przyrządzenie parówek. Pierwszą i zarazem tradycyjną metodą jest podgrzanie ich w garnku z gorącą wodą. Jednakże sposób ten zabiera trochę czasu, a przecież w dobie modernizacji i nowoczesnej technologii możemy go przyśpieszyć. Parówki, ogólnie są produktem gotowym, więc ich przygotowanie polega tylko na podgrzaniu posiłku. Do tego celu można użyć mikrofalówki, która szybko i łatwo sprawi, że „mięso” stanie się ciepłe i pyszne. Jest to również bezpieczniejszy sposób, ponieważ eliminujemy prawdopodobieństwo poparzenia się gorącą wodą i co ciekawe, mamy mniej naczyń do mycia. Parówki można również podsmażyć na patelni ale wówczas gruntownie zmienia się ich smak i nie wszystkim może to odpowiadać. Istnieje jeszcze jeden sposób, który jednak wymaga zakupu specjalnego sprzętu. Mowa tutaj o podgrzewaczu do parówek.

Najwygodniejszym sposobem na przygotowanie parówek jest chyba jednak podgrzanie ich w odpowiednim urządzeniu takim jak podgrzewacz do parówek. Jednak nie wszyscy chcą kupować tak drogi sprzęt. Dodatkowo wykorzystywany jest on bardziej do produkcji masowej ze względu na swoje gabaryty. W związku z tym sprzęt ten stosowany jest w lokalach gastronomicznych oraz barach szybkiej obsługi.

Be Sociable, Share!

Napisz pierwszy komentarz.

Twój komentarz

You must be logged in to post a comment.