Dieta niskowęglowodanowa – opis i przykładowy jadłospis
Czy dieta o niskiej zawartości węglowodanów może być skuteczna? Ile na takiej diecie się chudnie? Jakie są zalecenia. Na te i inne pytania odpowiada ten artykuł.
Węglowodany to jeden z podstawowych elementów diety i źródło energii każdego żywego organizmu. Węglowodany przemieniają się w cukry, które przekształcają się w energię. Są także niezbędne do spalania tłuszczu. Tzw. dieta ketogeniczna czyli niskowęglowodanowa opiera się na dostarczaniu mniejszej ilości węglowodanów i niskiej kaloryczności posiłku. Przeznaczona jest zwłaszcza osób, które chcą zredukować masę. Dieta niskowęglowodanowa nie tylko pozwala na redukcje tkanki tłuszczowej, ale również działa przeciwzapalnie i obniża ryzyko chorób układu krwionośnego. Trzeba jednak uważać, bowiem musi być to dieta zbilansowana, inaczej może grozić zakwaszeniem organizmu. Nie powinna trwać dłużej niż 3 tygodnie. W czasie diety konieczne jest picie dużych ilość i wody po to by wypłukać z organizmu kwasy.
Jadłospis przykładowy dieta niskowęglowodanowa:
Śniadanie
Opcja I 1 jako i grzanka z masłem
Opcja II jajecznica 3 jaj, tost pełnoziarnisty
Opcja III szklanka orzechów i suszonych owoców.
Obiad:
Opcja I gotowany na parze kurczak, sałatka z awokado, sałaty, pomidorów i łyżka oliwy z oliwek i soku z cytryny,
Opcja II Łosoś z sałatką grecką
Opcja III Sałatka z pokrojonej w plastry mozzarelli z pomidorem, świeżą bazylią i sosem balsamicznym
Przekąski:
Opcja I szklanka jogurtu z borówkami
Opcja II Pokrojony melon lub arbuz ( 300 gram)
Opcja III Hummus z marchewkami
Kolacja:
Opcja I Dorsz na parze z fasolką szparagową i brokułami w sosie z kaparów
Opcja II Polędwica wieprzowa z warzywami i imbirem
Opcja III pieczony łosoś z gotowanymi na parze warzywami