Co to jest bemar?

Dodane przez Maks,

  Filed under: Technologia
  Comments: None
  Tagi: , , , ,

Zagrajmy w grę na skojarzenia. Ja podam wam hasło, waszym zadaniem jest szybka odpowiedź, co wam się z nim kojarzy. Uwaga. Catering… Udało się wam coś wymyślić, bo mnie pierwsze na myśl przyszły urządzenia utrzymujące wysoką temperaturę przygotowanego dania. Wiecie o czym mówię? Oczywiście, to bemary!

Są to urządzenia, bez których nie tylko catering nie mogły by działać, ale także większość stołówek oraz jadłodajni. Bardzo proste sprzęty, a pozwalające na tak wiele. Nie każdy wie, że są to sprzęty stosunkowo młode, ponieważ swoje początki miały w pierwszej połowie XX wieku we Francji. Jednak w niezwykle szybkim czasie zyskały uznanie, dzięki czemu dzisiaj mamy możliwość dużego wyboru różnych ich rodzai, wielkości oraz wyglądu.

W hurtowniach mamy bemary wodne i elektryczne. Jaki zakupimy, zależne jest to od ceny, jaką chcemy wydać. Chyba każdy zdaje sobie sprawę, że modele elektryczne są droższe, lecz z drugiej strony zawierają więcej dodatkowych opcji.

Lecz na początek trochę o schematycznej budowie. Zdecydowana większość modeli skonstruowana jest z jednego wielkiego zbiornika, który napełnia się wodą. Wewnątrz niego umieszcza się drobniejszy – pusty, do którego wkładamy żywność. Gorąca woda otaczająca pojemnik izoluje oraz utrzymuje ciepło dania. Jednocześnie niektóre bemary posiadają możliwość ponownego podgrzania wody i dania.

Podgrzewanie najczęściej ma miejsce za pomocą gazu albo elektryki. Dzięki wykorzystaniu termostatu możemy nadzorować wysokość temperatury, ale trzeba pamiętać, że jest to opcja możliwa nie we wszystkich modelach. Tradycyjne bemary posiadają wyłącznie pokrywkę, która umożliwia wyciąganie dania, jednocześnie podtrzymując jego ciepło.

Be Sociable, Share!

Napisz pierwszy komentarz.

Twój komentarz

You must be logged in to post a comment.