Tajniki największych restauracji

Dodane przez Maks,

  Filed under: Firmy
  Comments: None
  Tagi: , , ,

Otwierając własną restaurację bardzo często chcemy spełniać wszystkie normy narzucane przez sanepid. W związku z tym musimy przebrnąć przez masę paragrafów i pism jakie wyznaczają urzędy. Jakie są to wymagania?

Otóż najważniejsze, w takich lokalach gastronomicznych jest zaopatrzenie kuchni i pomieszczenia gospodarczego. To w dużej mierze od urządzeń, na których przygotowywane są posiłki, zależy powodzenie lokalu. Urządzenia chłodnicze, stoły gastronomiczne i sprzęty przeznaczone do pieczenia na równi z doskonałym kucharzem oraz świeżymi produktami przyniesie rozgłos nie jednemu właścicielowi. A w jakie sprzęty najlepiej zainwestować?

W pierwszej kolejności, każdy właściciel powinien zwrócić uwagę na jakość wykonania danego produktu. Przykładowo, stoły gastronomiczne powinny być wykonane ze stali nierdzewnej. Dzięki temu będą nie tylko solidne, ale także zgodne z wszelkimi normami sanitarnymi. Stal szlachetna jest znakomitym tworzywem ponieważ chroni stoły gastronomiczne przed niekorzystnym działaniem wody, a tym samym korozją. Dodatkowo jest bardzo wytrzymała, dzięki czemu wszelkie uszkodzenia mechaniczne dla stołów nie będą stanowić problemu. Jest to niezwykle ważna cecha ponieważ jak wiadomo, na tych meblach najczęściej krojone są produkty, czy stawiane gorące garnki.

Zazwyczaj nie tylko stoły gastronomiczne wykonane są ze stali szlachetnej. W związku z jej niezwykłymi właściwościami nadaje się także jako materiał do wszystkich urządzeń chłodzących jak lodówki i zamrażarki. Jest idealna także to piecyków, mikrofalówek oraz opiekaczy. Zastosowanie stali jest niezwykle szerokie, a jej łatwy sposób czyszczenia dodatkowo przemawia na korzyść. W ramach ciekawostki można dodać, że większa część właścicieli lokali gastronomicznych znacznie częściej kupuje stoły gastronomiczne zrobione ze stali szlachetnej niż inne sprzęty kuchenne.

Podsumowując należy powiedzieć, że rodzaj, siła i wielkość sprzętów gastronomicznych nie ma zbytnio znaczenia. Zależy ona przede wszystkim od możliwości finansowych oraz wymagań restauratora. Jednak warto zdecydowanie trzymać się zasad wyznaczanych przez jednostki sanitarne gdyż dzięki temu w szybszym czasie będziemy mogli rozpocząć naszą działalność.

Be Sociable, Share!

Napisz pierwszy komentarz.

Twój komentarz

You must be logged in to post a comment.