Budowa bemarów

Dodane przez Maks,

  Filed under: Firmy
  Comments: None
  Tagi: , , , , ,

Niezwykle często ma miejsce sytuacja, że przygotowany obiad za szybko się wychładza. Jest to bardzo duży kłopot, przede wszystkim w firmach cateringowych oraz na stołówkach. Są to miejsca, gdzie zaserwowanie szybko i ciepłego posiłku jest podstawą.

W takich sytuacjach zawsze wykorzystuje się bemary. Są to sprzęty, które zatrzymują ciepłą temperaturę przygotowanego już jedzenia. Technicznie można napisać, że zachowują one temperaturę na określonym poziomie. Są niezastąpione w czasie, gdy potrawa przez większą część dnia musi utrzymać swoją poprawną temperaturę. Bemary swoje zastosowanie odnajdują na rożnych bankietach, przyjęciach okolicznościowych i w cateringu.

Budowa bemarów jest bardzo prosta, ale najpierw warto przedstawić ich podział. Rozróżniamy bemary zasilane prądem, gazowo, są modele, które bazują tylko na gorącej wodzie lub ogrzewane są przez ogień.

Bemary zbudowane są z dwóch pojemników. Pierwszy wykorzystywany jest do przechowywania gotowych posiłków, który umieszcza się w drugim zbiorniku. On zazwyczaj wypełniony jest bardzo ciepłą wodą, która w zależności od typu jest ciągle podgrzewana i ogrzewana.

Należy przyznać, że budowa bemarów nie należy do trudnych. Prosty mechanizm działający na zasadzie oddziaływania ciepłej wody, zdecydowanie upraszcza działanie nie jednej stołówki czy firmy cateringowej.

——————————————————————————————
——————————————————————————————

[email protected]

Be Sociable, Share!

Napisz pierwszy komentarz.

Twój komentarz

You must be logged in to post a comment.